Historien

I 1868 gikk vår oldefar i land. Da var han 26, men hadde allerede flere år bak seg som seilmaker på engelske skuter. I 1868 startet Andreas Iversen som “Seilmagermester” på Nordnes. På den tiden var det sjøen som var hovedfartsåren på Vestlandet og Vågen i Bergen var tett av master – som alle trengte seil. Seilmagermester Andreas Iversen hadde nok å gjøre fra første dag.

En “Seilmagermesters” viktigste jobb var tilskjæringen. Selve syingen ble som regel overlatt til svennene og læreguttene. Når været var spesielt godt på Vestlandet, sies det at vår oldefar kunne arbeide på seilloftet langt utover kvelden. Neste dag når de ansatte kom på jobb, lå det ferdig tilskårne seilpaneler og ventet – arbeid for flere dager fremover – og på bordet en lapp med en kort og lakonisk beskjed: “er reist på seiltur”. Det var tider, det…

Siden 1800-tallet er det meste forandret. For det første har vi sluttet å seile i arbeidstiden (stort sett, og hvis vi gjør det, så kaller vi det i hvert fall noe annet: f.eks. “produktutvikling”). Dessuten har datamaskiner overtatt tilskjæringen. Nye materialene gjør at både seil, rigg og tauverk i dag holder en mye høyere kvalitet enn tidligere.

Men noe er også det samme; kravet til godt håndverk er like stort som før, og det er like nødvendig som i gamle dager å ha inngående kjennskap til hvordan en båt oppfører seg i vind og sjø.

Hovedvekten av Seilmaker Iversens kunder er fremdeles på Vestlandet, og de er en blanding av bedrifts- og privatkunder. Det er også det samme som før. Fiskeflåten har riktignok sluttet å bruke seil, men i stedet leverer vi f.eks. lukepresenninger til kystfarten, utstyrs-tildekninger til offshore-industrien og vinsjer til rederier og skipsverft. Hvert år selger vi flere Andersen-vinsjer til ferger og hurtigbåter, enn vi gjør til seilbåter. Dagens fiskere er fremdeles kunder, men i dag handler de gjerne sikkerhetsutstyret sitt hos oss.

I dag har vi også en rekke kunder i oppdrettsnæringen, der vår egenutviklede slaktehåv er blitt populær. For jordbruket har vi utviklet en spesiell silopress, i tillegg kan vi også tilby en rekke nyttige produkter for hus og hjem.

På Frekhaug har vi vårt eget seilloft syr vi fremdeles spesialseil, f.eks. til Oselver. Vi tar også omarbeiding og reparasjoner, foruten at vi også syr bomtrekk, kalesjer, sprayhoods, m.m.

Vi har også en egen produksjonsavdeling hvor vi lager tildekning av stor variasjon, alt fra opplagpresenninger kraftige PVC presenninger. Det du ønsker, kan vi produsere.

I tillegg til alt dette har Seilmaker Iversen også en innholdsrik butikk i våre produksjonslokaler på Frekhaug. Her kan en seilbåteier finne alt han har bruk for, enten man skal ha en sjakkel eller en hel rigg. Er det noe vi ikke lagerfører i butikken, skal vi klare å skaffe det meste på et par dager, takket være våre gode leverandører. Også motorbåtfolket kan finne mye av nytte hos oss, f.eks. bunnstoff og fortøyningstau. I butikken er det egen avdeling for båtklær, sko og eget rigger-verksted.

I 2019 etablerte vi også en ny og moderne nettbutikk, hvor vi har over 10.000 båtliv relaterte produkter gjennom vår hovedleverandør av båtutstyr FLAK. Her finner du også andre varer som klær, sko, flyte-utstyr og ikke minst våre egenproduserte produkter fra produksjonen.

Besøk den her: Seilmakeren Nettbutikk

om-oss
Andreas Iversen Seilmager (oppe til høyre)