Pergolatak

Vi dekker det meste!

Ønsker du å forlenge utesesongen med avtagbart pergolatak? Har du bygget en pergola og ønsker løsning for et vanntett tak?

Vi produserer avtagbare pergolatak tilpasset din uteplass, med mål, materialer og detaljer som passer dine ønsker og behov.

Kontaktskjema åpnes i eget vindu slik at du kan lese om pergolatak på denne siden samtidig som du fyller ut skjemaet.

Våre spesialtilpassede pergolatak

Sammen med deg finner vi gode løsninger og materialvalg for ditt pergolatak, og vi kan også hjelpe deg med gode løsninger og materialer utstyr for oppheng, oppstramming og montering.

Vi har et stort utvalg av duk, søm-detaljer og opphengsløsninger for pergolatak.

Send forespørsel

Ulike produktdetaljer vi kan levere for pergolatak

Materialvalg – Duk til pergolatak

Hvilken kvalitet vi anbefaler til ditt pergolatak kommer an på dine ønsker og hvilket bruksområde du planlegger for ditt pergolatak.

Dersom du ønsker å skjerme for sollys eller trekk, stiller det andre krav til duken enn om du ønsker et regntett pergolatak som tåler slaps og snø. Videre vil bruksperiode påvirke kvalitetsvalget, da en stille og solrik sommerdag ikke krever en like robust pergolatak som når høststormene kommer.

Kalesjeduk

Pergolatak beregnet for sol- og vindskjerming og lett regn til bruk i sommerhalvåret, lager vi som oftest i en 320g/m2 kalesjeduk som er vannavvisende, tilsvarende som blir brukt for kalesjer til båt.

Dette er en ensfarget markiseduk med coating på baksiden, med tekstilutseende som gir et klassisk og interiørmessig preg på produktet da overflaten er matt og teksturert.

Her er fargekartet omfattende med et godt utvalg av klassiske farger i ulike nyanser, og det finnes også flere melerte farger som gir enda mer dybdeeffekt i duken og som også gjør eventuelt smuss fra sur nedbør og lignende mindre synlig.

Fargekart og mer materialeinfo for vår kalesjeduk finner du her.

Foto: Over ser du et utvalg av fargekartet for kalesjeduk 320g/m2.

PVC-duk

Dersom du ønsker en meget slitesterk duk som er vanntett og tåler godt vær og noe vind, kan vi anbefale en 680g/m2 PVC-duk som er mye brukt til pergolatak som skal henge ute hele året.

Denne duken kan høytrykk-spyles og er mest værbestandig, men vi vil likevel anbefale at denne tas inn i kraftig vind slik at ikke konstruksjonen den er festet i får skader.

Duken finnes i mange klare farger, og har i tillegg til svart og brun flere nyanser av grå og lysere farger som egner seg godt til pergolatak.

Overflaten på denne duken kan du enten få som blank eller matt, der den matte overflaten har noe begrenset utvalg i farger.

Fargekart og mer materialeinfo for 680g/m2 PVC-duk finner du her.

Detaljer for ditt pergolatak

Vi har flere løsninger for utførelsen av selve detaljene på pergolatakene vi leverer.

Oppheng og montering av pergolatak – praktiske løsninger

Som oftest skal pergolataket monteres på en treramme, enten over en frittstående pergola, eller over en pergola som er snekret inntil en husvegg.

Vi har fokus på å anvende løsninger for oppheng som gjør det enkelt og hurtig å fjerne pergolataket helt dersom det er meldt uvær, eller midt på sommeren når varmen gjerne er langvarig og man ønsker å pakke pergolataket helt vekk.

Vannfall med god vinkel

Når du bygger deg en ny pergola er det viktig å tenke på at du lager taket med tilstrekkelig nok fall til at regnvannet renner av taket. Vi har gode løsninger for å stramme duken godt opp, men dersom taket ikke har nok helling kan det samle seg regnvann oppå taket og dette kan gjøre skade på konstruksjonen. Vi anbefaler også at bjelkene eller lektene duken skal strammes over har samme retning som fallet på taket, slik at disse ikke hindrer vannet i å renne av taket.

Kjeder og kjederlist

Vi leverer kjederlister i aluminium som du kan montere både på vegg og øverst på selve skråtaket, og denne løsningen er meget enkel å bruke ved at kjederen som er montert på toppen av pergolataket trekkes lett gjennom sporet i kjederlisten.

Vriknapper og maljer

Når pergolataket er festet og henger fast i veggen eller øverst på skråtaket, er det enkelt å feste sidene på pergolataket med vriknapper. På selve pergolatak-duken monteres en oval malje, og når pergolataket monteres blir de tilhørende vriknappene skrudd fast på bjelken eller lekten tilpasset plasseringene for maljene.

Under ser du bilder av maljer og vriknapper både hver for seg og ferdig montert.

Foto: Over ser du bilder av maljer og vriknapper både hver for seg og ferdig montert, her montert på kalesjeduk på de to bildene til venstre. På bildet til høyre er malje og vriknapp montert i PVC-belagt presenningsduk.

Opprullingssnorer

Nå er det jo slik at været kan være skiftende og det er veldig praktisk å kunne rulle opp pergolataket når det ikke er behov for det. Dette løser vi oftest ved å montere opprullingssnorer på begge sider av duken nærme kjederen, slik at taket blir rullet opp og inntil husvegg og samlet med fix-lock.  

Foto: Over ser du bilde av fix-lock som webbingbåndet låses i når taket er rullet opp. Her vises fix-lock og webbing i sorte detaljer, alternativt kan det monteres fix-lock og webbing i hvitt.

Oppstramming og feste i nedkant

Som nevnt over er det viktig å stramme pergolataket godt opp for å unngå at det samler seg vann i duken, og vi har flere løsninger for dette.

Lomme med rustfrie bøylerør og oppstrammings-kit

I nederste del av pergolataket kan vi sveise en lomme for montering av bøylerør eller lekter. Videre kan vi lage åpninger for å feste et oppstramming-kit for bøylerøret som monteres på vegg eller stolpe. Pergolataket lages da litt lengre, slik at det kommer et stykke ned på siden/veggen av pergolakonstruksjonen.

Oppstramming ved hjelp av kjeder og dobbel kjederlist

Ved bruk av dobbel kjederlist i nedkanten, som monteres på kjeder sveiset eller sydd på nederste delen av pergolataket, får man en elegant og enkel løsning for oppstramming.

Vi leverer kraftige stramme-sett med beslag og skrue, som monteres i motsatt ende av den doble kjederlisten. Denne løsningen gir en ren og enkel avslutning på pergolataket og gir en jevn og fint fordelt oppstramming av duken.

Ulike typer pergolatak

Strimmeltak/Flettetak

Pergolatak som hovedsakelig skal skygge for sol og ta imot lett regn, kan ha en nettere og mer kreativ utførelse. På bildet over ser du en pergola der vi har levert lange strimler av duk som er flettet mellom bjelkene. Disse duk-strimlene kan vi også sy i full bredde, men de blir også da tyngre å håndtere ved montering og demontering.

Hengegardin for pergolatak

En annen dekorativ og praktisk løsning for pergolatak som skal beskytte mot sol og lett regn, er hengegardin som henger i folder oppunder pergolataket. Her tilpasses foldene slik at disse går på langs med hellingen på taket slik at regnvann renner av taket.

Denne modellen lager vi i kalesjeduk, og vi syr inn spiler og monterer maljer som tres inn på wire slik at taket fungerer som en slags markise.

To til tre wirere trekkes opp mellom stolpene på pergolaen, alt etter bredde på pergolaen, og hengegardinen festes på wire’en med vrisjakler som er festet i maljene. Flere detaljer ser du på skisse under.

Vi terminerer også terminaler tilpasset ditt bruk og kan levere med muttere og strekkfisker etter behov.

Solseil under pergola-byggverk

En annen løsning for tak til pergolatak er å montere et solseil oppunder bjelkene. Her bør solseilet også monteres med nok helling og oppstramming til at regnvannet renner godt av og ikke samles slik at man risikerer skade på konstruksjonen. Mer om solseil finner du her (link til Privat/HusOgHage/Solseil).

Hvordan går jeg frem for å bestille pergolatak?

Unike produkter

For at vi skal kunne gi deg et tilbud på pergolatak, trenger vi å vite hvilke materialer vi skal bruke, hvor mange detaljer det skal være, og hvor mye duk og materialer vi trenger for å produsere ditt produkt slik du ønsker det.

Derfor har vi ikke noen faste priser på disse produktene, da de blir spesialdesignet sammen med deg, for å møte dine ønsker og behov.

Forespørsel og pristilbud

Før du sender forespørselen kan det være greit å ta stilling til følgende detaljer:

  1. Bruksområde og sesong
  2. Hvilket duk-materiale ønsker du solseilet laget i? Eller hvilke ønsker og forventninger har du til materialet? 
  3. Hvilken farge ønsker du på ditt pergolatak?
  4. Hvilke monteringsløsninger ønsker du for pergolataket?
  5. Ønsker du tilleggsutstyr levert sammen med pergolataket? Hvilken type tauverk, strikksnor/shockcord, eller wire-løsning ønsker du? Og hvilke dimensjoner, farger og lengder ønsker du i så fall på disse?
  6. Skisse med mål – send oss gjerne en skisse som viser målene og gjerne vinklene på stedet der du ønsker ditt pergolatak montert. Du kan også sende målene på ferdig pergolatak. Uansett er det fint om du opplyser oss om målene er eksakt størrelse på pergolataket, eller om målene er for ferdig produkt, slik at vi er sikker på at vi har forstått detaljene korrekt.

Tegn også gjerne inn hvilke detaljer du ønsker på ditt pergolatak, hvor du ønsker maljer plassert og oppgi evt. innvendig mål på lomme i nedkant.

Vi kan selvsagt også komme med forslag til detaljer og løsninger dersom du bare beskriver hva du ønsker og hvordan du vil bruke ditt pergolatak.

Uansett vil vi noen ganger komme tilbake med forslag til løsninger som er mer produksjonsvennlige og dermed mer prisvennlige.

  1. Bilde – dersom du ønsker at vi skal komme med forslag til opphengsløsninger og forslag til materialer, ønsker vi gjerne å se bilder av området der pergolataket skal monteres. Her er det til stor hjelp om vi kan motta bilder fra forskjellige vinkler av uteplassen/din pergola, slik at vi ser hvilke materialer og festemuligheter som finnes. I tillegg får vi da bedre kjennskap til evt. varmekilder, fastmontert utstyr, skarpe hjørner som krever forsterkning i duken eller spesialduk osv. 
Send forespørsel
© Seilmaker Iversen
Utviklet av:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram